Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) υλοποιεί πρόγραμμα σε δεκαεπτά (17) βρεφονηπιακούς σταθμούς αναφορικά με την παιδαγωγική πρακτική του παιδαγωγού αναφοράς ως βασικού παράγοντα της παιδαγωγικής σχέσης και πράξης με τα βρέφη και μικρά παιδιά στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2021, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα με το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο είναι αρμόδιο για την προετοιμασία αλλά και διαρκή κατάρτιση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που στελεχώνουν τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) υλοποίησε δράσεις, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού, των παιδιών καθώς και των γονέων αυτών, των Βρεφονηπιακών μας Σταθμών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι σήμερα.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Δεκέμβριος 2019, υλοποίησε επιμορφωτική δράση με θέμα: «Η αποτελεσματική επικοινωνία παιδαγωγών – οικογένειας, σημαντικός παράγοντας για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό».

Σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Αθηναίων και αφορά στα βιοαπόβλητα, εντάχθηκε πρόσφατα και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

Παιδαγωγικά προγράμματα αντισεισμικής προστασίας

Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών εφαρμόζονται παιδαγωγικά προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Πρόγραμμα FUSILLI

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών συμμετέχει στο έργο «Fostering the Urban food System transformation through Innovative Living Labs Implementation» (FUSILLI) για την Προώθηση του μετασχηματισμού του συστήματος σίτισης των πόλεων μέσω της εφαρμογής καινοτόμων ζωντανών εργαστηρίων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020.

Οι μικροί πυροσβέστες

Την Τρίτη, 23 Ιουνίου 2022, στον Παιδικό Σταθμό Λάμψα Α΄ πραγματοποιήθηκε δράση εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πρόληψης για τα μικρά παιδιά από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η πραγματοποιούμενη δράση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για τους τρόπους,  με τους οποίους πρέπει να αντιδράσουν σε κάποιο έκτακτο γεγονός, καθώς και την απόκτηση δεξιοτήτων αποφυγής καταστάσεων κινδύνου εντός και εκτός σπιτιού ή βρεφονηπιακού σταθμού.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Ποιότητα Π.Σ. και ψυχολογική ανάπτυξη παιδιών».

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη νέων μεθόδων αγωγής και φροντίδας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ποιότητα Π.Σ. και ψυχολογική ανάπτυξη παιδιών».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς σε βρέφη και νήπια»,

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Στο πλαίσιο σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη νέων μεθόδων αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, προς όφελος των βρεφών και των νηπίων αλλά και των οικογενειών τους, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου 2022, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς σε βρέφη και νήπια»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

 «Πρόληψη & Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών»

Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη & αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από πυρκαγιές & σεισμούς» στις 27.03.2024 και ώρα  12:00 -14:30,  στο Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ:

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαδικτυακής Ημερίδας για τους γονείς των φιλοξενούμενων παιδιών, με τίτλο: «Παιδαγωγοί και Γονείς: συνοδοιπόροι στην ποιοτική αγωγή και φροντίδα», που διεξήχθη την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα διοργανώθηκε από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών με στόχο να ενημερωθούν οι γονείς σχετικά με την ποιοτική αγωγή και φροντίδα των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν διοικητικά στελέχη, παιδαγωγικό προσωπικό του φορέα, καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή 18 Φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), κατέγραψε και αξιολόγησε την κατάσταση των συνολικά 77 παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, ενώ διαμόρφωσε και προτάσεις για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου.

Με την παρουσία δεκάδων εργαζόμενων, μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων, το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2024.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε με μια λαμπρή εκδήλωση, στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023.

Λουλούδια, αγκαλιές, φιλιά και εκπλήξεις, περίμεναν τις μανούλες των μικρών μας φίλων, την Παρασκευή 12 Μαΐου, στον Βρεφικό Σταθμό 4 Δ.Κ. Τιμαίου και στον Παιδικό Σταθμό 4 Δ.Κ. Παλαμηδίου του ΔΒΑ, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά τους.

Υπό τους ήχους αποκριάτικης μουσικής, ένα ποτάμι μικρών καρναβαλιστών πλημμύρισε, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, τον υπαίθριο χώρο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (Ευελπίδων 2), σκορπίζοντας κέφι, γέλια και χαρά. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, εκατοντάδες μικροί επισκέπτες με τους συνοδούς τους, διασκέδασαν στην πρώτη αποκριάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για τα πολύ μικρά παιδιά της Αθήνας.

 

decrescendo