Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) υλοποιεί πρόγραμμα σε δεκαεπτά (17) βρεφονηπιακούς σταθμούς αναφορικά με την παιδαγωγική πρακτική του παιδαγωγού αναφοράς ως βασικού παράγοντα της παιδαγωγικής σχέσης και πράξης με τα βρέφη και μικρά παιδιά στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2021, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα με το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο είναι αρμόδιο για την προετοιμασία αλλά και διαρκή κατάρτιση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που στελεχώνουν τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) υλοποίησε δράσεις, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού, των παιδιών καθώς και των γονέων αυτών, των Βρεφονηπιακών μας Σταθμών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι σήμερα.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Δεκέμβριος 2019, υλοποίησε επιμορφωτική δράση με θέμα: «Η αποτελεσματική επικοινωνία παιδαγωγών – οικογένειας, σημαντικός παράγοντας για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό».

Σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Αθηναίων και αφορά στα βιοαπόβλητα, εντάχθηκε πρόσφατα και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

 

 

 

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο πρόγραμμα με τους Βρεφονηπιακούς του Σταθμούς δημιουργώντας μικρούς κήπους και προωθώντας στη ζωή των μικρών παιδιών την ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή και τη φροντίδα τους. Η δράση έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στην αυλή του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Αγίου Ελευθερίου, της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

Παιδαγωγικά προγράμματα αντισεισμικής προστασίας

Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών εφαρμόζονται παιδαγωγικά προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ:

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαδικτυακής Ημερίδας για τους γονείς των φιλοξενούμενων παιδιών, με τίτλο: «Παιδαγωγοί και Γονείς: συνοδοιπόροι στην ποιοτική αγωγή και φροντίδα», που διεξήχθη την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα διοργανώθηκε από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών με στόχο να ενημερωθούν οι γονείς σχετικά με την ποιοτική αγωγή και φροντίδα των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν διοικητικά στελέχη, παιδαγωγικό προσωπικό του φορέα, καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου επιστημονικού  συνεδρίου με τίτλο «Πρώιμη παιδική ηλικία - Παιδικοί σταθμοί - Τοπική αυτοδιοίκηση», που διεξήχθη στις 10 & 11 Ιουνίου 2023, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή 18 Φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), κατέγραψε και αξιολόγησε την κατάσταση των συνολικά 77 παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, ενώ διαμόρφωσε και προτάσεις για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε με μια λαμπρή εκδήλωση, στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023.

Λουλούδια, αγκαλιές, φιλιά και εκπλήξεις, περίμεναν τις μανούλες των μικρών μας φίλων, την Παρασκευή 12 Μαΐου, στον Βρεφικό Σταθμό 4 Δ.Κ. Τιμαίου και στον Παιδικό Σταθμό 4 Δ.Κ. Παλαμηδίου του ΔΒΑ, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά τους.

Υπό τους ήχους αποκριάτικης μουσικής, ένα ποτάμι μικρών καρναβαλιστών πλημμύρισε, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, τον υπαίθριο χώρο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (Ευελπίδων 2), σκορπίζοντας κέφι, γέλια και χαρά. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, εκατοντάδες μικροί επισκέπτες με τους συνοδούς τους, διασκέδασαν στην πρώτη αποκριάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για τα πολύ μικρά παιδιά της Αθήνας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, η ημερίδα μνήμης που διοργάνωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη, με τίτλο "Ο ρόλος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922".

 

decrescendo