Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) υλοποιεί πρόγραμμα σε δεκαεπτά (17) βρεφονηπιακούς σταθμούς αναφορικά με την παιδαγωγική πρακτική του παιδαγωγού αναφοράς ως βασικού παράγοντα της παιδαγωγικής σχέσης και πράξης με τα βρέφη και μικρά παιδιά στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2021, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα με το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο είναι αρμόδιο για την προετοιμασία αλλά και διαρκή κατάρτιση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που στελεχώνουν τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) υλοποίησε δράσεις, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού, των παιδιών καθώς και των γονέων αυτών, των Βρεφονηπιακών μας Σταθμών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι σήμερα.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Δεκέμβριος 2019, υλοποίησε επιμορφωτική δράση με θέμα: «Η αποτελεσματική επικοινωνία παιδαγωγών – οικογένειας, σημαντικός παράγοντας για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό».

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο πρόγραμμα με τους Βρεφονηπιακούς του Σταθμούς δημιουργώντας μικρούς κήπους και προωθώντας στη ζωή των μικρών παιδιών την ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή και τη φροντίδα τους. Η δράση έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στην αυλή του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Αγίου Ελευθερίου, της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

Παιδαγωγικά προγράμματα αντισεισμικής προστασίας

Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών εφαρμόζονται παιδαγωγικά προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Πρόγραμμα FUSILLI

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών συμμετέχει στο έργο «Fostering the Urban food System transformation through Innovative Living Labs Implementation» (FUSILLI) για την Προώθηση του μετασχηματισμού του συστήματος σίτισης των πόλεων μέσω της εφαρμογής καινοτόμων ζωντανών εργαστηρίων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020.

Οι μικροί πυροσβέστες

Την Τρίτη, 23 Ιουνίου 2022, στον Παιδικό Σταθμό Λάμψα Α΄ πραγματοποιήθηκε δράση εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πρόληψης για τα μικρά παιδιά από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η πραγματοποιούμενη δράση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για τους τρόπους,  με τους οποίους πρέπει να αντιδράσουν σε κάποιο έκτακτο γεγονός, καθώς και την απόκτηση δεξιοτήτων αποφυγής καταστάσεων κινδύνου εντός και εκτός σπιτιού ή βρεφονηπιακού σταθμού.

Με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή 18 Φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), κατέγραψε και αξιολόγησε την κατάσταση των συνολικά 77 παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, ενώ διαμόρφωσε και προτάσεις για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, η ημερίδα μνήμης που διοργάνωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη, με τίτλο "Ο ρόλος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922".

Θέλοντας να ευχηθεί καλή έναρξη για τη νέα περίοδο φιλοξενίας των παιδιών στους Παιδικούς μας Σταθμούς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Δήμητρα - Ινές Αγγελή - Λυκούδη, προσκάλεσε το προσωπικό όλων των υπηρεσιών, παιδαγωγικό, διοικητικό και βοηθητικό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σεράφειου συγκροτήματος, το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2022, σε μία ευχάριστη συνάντηση, την οποία χαιρέτισε μαζί με την Πρόεδρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Οι παιδικές φωνές και οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες που «πλημμύρισαν» τον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου Αθηνών, σηματοδότησαν το νέο ξεκίνημα στη λειτουργία του ιστορικού Ιδρύματος, που συμπληρώνει 157 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία.
Μικρά κορίτσια και αγόρια από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, ηλικίας 2-4 ετών, συνοδευόμενα από γονείς και εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Αθηνών, στο πλαίσιο εορταστικής δράσης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, και μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων γέμισαν τον χώρο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, προσφέροντας δυνατές στιγμές συγκίνησης στους 125 ηλικιωμένους, που φιλοξενεί το Ίδρυμα.

decrescendo