Παιδαγωγικές Δράσεις

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΟΑΣΠ1


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΟΑΣΠ0


ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FUSILLI

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών συμμετέχει στο έργο «Fostering the Urban food System transformation through Innovative Living Labs Implementation» (FUSILLI) για την Προώθηση του μετασχηματισμού του συστήματος σίτισης των πόλεων μέσω της εφαρμογής καινοτόμων ζωντανών εργαστηρίων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόστηκε πιλοτικά η α΄ φάση του προγράμματος Fusilli με τη δημιουργία κήπων και τη φύτευση λαχανικών, αρωματικών φυτών και καρποφόρων δέντρων σε επτά (7) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Πιο συγκεκριμένα, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς 1 Δ.Κ. Πειραιώς, 2 Δ.Κ. Νικοσθένους, 3 Δ.Κ. Σπ. Πάτση, 4 Δ.Κ. Λένορμαν, 5 Δ.Κ. Ροστάν & Πολυλά, 7 Δ.Κ. Κηφισίας Α΄ και 7 Δ.Κ. Σεβαστουπόλεως. εγκαταστάθηκαν μποστάνια, κατασκευάστηκαν θερμοκήπια για την προστασία των φυτών και φυτεύτηκαν ντοματίνια, μαρούλια, αγγουριές, καρότα, μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός, λεμονιές και πορτοκαλιές.

Η ενσωμάτωση των μικρών κήπων στη ζωή του Βρεφονηπιακού Σταθμού και η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργία και φροντίδα τους είχε ως στόχο να μετατρέψει τους αύλειους χώρους σε καινοτόμους χώρους μάθησης.

Τα παιδιά μέσα από τη φύτευση και το παιχνίδι, ανακάλυψαν τις λειτουργίες, τα μέρη των φυτών, των δέντρων αλλά και τα οφέλη τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο τα γνωστικά και συναισθηματικά εφόδια για μια αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Η αυλή είναι, πλέον, το μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν, να χαλαρώσουν, να αισθανθούν χαρούμενα και να γίνουν μέρος της φύσης.

 


ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Την Τρίτη, 23 Ιουνίου 2022, στον Παιδικό Σταθμό Λάμψα Α΄ πραγματοποιήθηκε δράση εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πρόληψης για τα μικρά παιδιά από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η πραγματοποιούμενη δράση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για τους τρόπους,  με τους οποίους πρέπει να αντιδράσουν σε κάποιο έκτακτο γεγονός, καθώς και την απόκτηση δεξιοτήτων αποφυγής καταστάσεων κινδύνου εντός και εκτός σπιτιού ή βρεφονηπιακού σταθμού.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα πυροσβεστικό όχημα, τη στολή του πυροσβέστη, καθώς και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για μια κατάσβεση φωτιάς ή για οποιαδήποτε επέμβαση διάσωσης. Μίλησαν για τους κανόνες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και έμαθαν πως ενεργούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Οι μικροί μας φίλοι φόρεσαν τα κράνη τους, εξασκήθηκαν στην κατάσβεση της φωτιάς με τη μάνικα, και είχαν την ευκαιρία να «οδηγήσουν» το πυροσβεστικό όχημα. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος και εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν πυροσβέστες όταν μεγαλώσουν.

 


Εναλλακτικά - αυτοσχέδια παιχνίδια

play

Το παιχνίδι στη βρεφική και την παιδική ηλικία αποτελεί αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητας του παιδιού και είναι καθοριστικής σημασίας για τη γνωστική, σωματική, κινητική, κοινωνική, γλωσσική και συναισθηματική εξέλιξή του, καλύπτοντας την ανάγκη του για εξερεύνηση, πειραματισμό και απελευθέρωση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του.

Διαβάστε περισσότερα... 


Βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

DSC 0054s

Η μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση «Οργάνωση Γη» σε συνεργασία με το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, υλοποίησε βιωματικό εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή των παιδιών του παιδικού σταθμού 2 Δ.Κ. Νικοσθένους, στις 8/7/2021. Το εργαστήρι υλοποιήθηκε στο «Πάρκο Τσέπης» (Ελλανίκου & Πολέμωνος, Παγκράτι), τηρώντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων.

Διαβάστε περισσότερα... 


decrescendo