Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Για αγγλικά πατήστε εδώ.

Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

Η μετάβαση του παιδιού, από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, σε αυτό του Παιδικού Σταθμού αποτελεί, συνήθως, τον πρώτο αποχωρισμό του από τα οικεία πρόσωπα φροντίδας. Η πρώτη αυτή απομάκρυνση από το σπίτι δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε για το παιδί, αλλά ούτε και για τους γονείς. Η είσοδος του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό είναι μια σημαντική αλλαγή για την οικογένεια, που προκαλεί πρωτόγνωρα συναισθήματα και συμπεριφορές.

Το κλάμα, οι εκδηλώσεις φόβου και ανασφάλειας, η προσκόλληση στον γονιό, η «παλινδρόμηση» σε προηγούμενες συμπεριφορές, είναι συχνές εκδηλώσεις του παιδιού, κατά τις πρώτες ημέρες ή ίσως και εβδομάδες προσαρμογής του στον Παιδικό Σταθμό, ανάλογα με την ηλικία αλλά και την ιδιοσυγκρασία του. Οι συμπεριφορές αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές. Παράλληλα, οι γονείς ζουν τη δική τους αγωνία για το γεγονός ότι το παιδί απομακρύνεται από κοντά τους και βρίσκεται σε ένα, ακόμη και γι’ αυτούς, άγνωστο περιβάλλον, και ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) που διανύουμε.

Οι Παιδικοί Σταθμοί μας, προσαρμοσμένοι στις έκτακτες ανάγκες που οι σημερινές συνθήκες απαιτούν, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια βρέφη και νήπια, εναρμονίζοντας τη διαδικασία ένταξής τους στον Παιδικό Σταθμό, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού (Covid-19).

Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, παιδαγωγοί και βοηθητικό προσωπικό, οργανώνουν έτσι τις πρώτες ημέρες υποδοχής του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό, ώστε να γίνει ομαλά η προσαρμογή του. Προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση των παιδιών, αλλά και των γονιών στη νέα πραγματικότητα και να ξεπεραστούν οι πρώτες δυσκολίες, προτείνουμε στους γονείς τις πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν:

  • Συζητείστε μεταξύ σας, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που θα έχουν σχέση με τον Παιδικό Σταθμό (π.χ. παππού ή γιαγιά που θα έρχονται να το πάρουν κ.λπ.), ώστε να εκφραστούν σκέψεις, ανησυχίες, ιδέες για το πως θα προγραμματιστεί η νέα σας ζωή και η σχέση σας με το παιδί. Επίσης, μιλήστε με φίλους και γνωστούς που έχουν ήδη ζήσει αυτήν την εμπειρία. Καλό είναι οι τυχόν αγωνίες σας να μην εκφράζονται μπροστά στο παιδί.
  • Εξηγείστε οπωσδήποτε στο παιδί, ακόμη και αν είναι μωρό, ότι θα πάει στον Παιδικό Σταθμό, θα συνυπάρχει με άλλα παιδιά, θα παίζει και θα το φροντίζουν οι παιδαγωγοί του. Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει πως εσείς δεν θα είστε μαζί του. Θα πηγαίνετε στη δουλειά, αλλά πάντα, θα γυρίζετε να το πάρετε. Αυτή η τακτική ειλικρίνειας και εξήγησης είναι καλό να ακολουθείται κάθε φορά που το παιδί μένει με άλλο πρόσωπο στο σπίτι ή αλλού, όχι μόνο για να διευκολυνθεί η ένταξή του στον Παιδικό Σταθμό, αλλά και για να υπάρχουν σχέσεις ειλικρίνειας μεταξύ σας, σχέσεις που θα σας συνοδεύσουν σε όλη σας τη ζωή.
  • Φροντίστε ώστε, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν πάει το παιδί στον Παιδικό Σταθμό, να έχετε εφαρμόσει σταδιακά ένα πρόγραμμα καθημερινότητας, το οποίο να ταιριάζει στο ωράριο που θα ακολουθηθεί μετά. Το παιδί να κοιμάται σχετικά νωρίς το βράδυ, ώστε να ξυπνά χωρίς κόπο το πρωί και να μην είναι κουρασμένο.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία.

decrescendo